passing mark

aku tertanya tanya
kenapa sejak dari dulu aku tak pernah dapat buat yang terbaik
sejak dari sekolah rendah
aku tak pernah dapat nombor 1. dan aku tak pernah bermimpi pun nak dapat number satu
aku kalau dapat number 2 tu aku dah berpuas hati.
masuk sekolah menengah
nak dapat number dua tu susah sangat.
aku usahakan bagi letak nama aku dalam top 10 ja.
top 10 tu pun bukan top 5. selalunya number 8 atau 9 ja laa tak pun ralit sikit.
no 13 14 jadinya.
tapi tu pun dah cukup menggembirakan aku
masuk university pulak. aku tak pernah jadi tertinggi among malaysian in my fakulti. aku selalu dapat 2nd last lah eh
tapi pelik, bila dalam uni aku rasa tak secure dah. perasaan macam orang malaysian lain boleh buat lagi baik dari aku tapi kenapa aku macam bodoh sangat tak leh buat baik macam depa.
and it goes around and around. aku tak pernah jadi tertinggi. sekarang aku tanya? kenapa eh aku tak boleh buat sehabis baik macam malaysian yang lain?
mungkin...
aku tak pernah push diri aku to the limit. myb aku push diri aku hanya untuk tak meletakkan diri aku pada tempat yang tak tercorot saja.
sangat sedih kan.
mentaliti masih di takuk lama
aku pernah dengar orang cakap
jangan nak banding diri dengan orang lain, banding dengan diri sendiri ja.. contoh kalau sem lepas dapat 56 sem ni bagi dapat 70. even tho orang lain dalam sem lepas dah dapat 80. is it true?
mungkin perasaan nak membandingkan diri dengan orang malaysian yang lain itu sangat nationalist dan memakan diri sendiri. if orang tu tak buat, kita tak akan buat kah? dan what about paling tinggi orang malaysia dapat 80, couldnt i pass the line?


yang tengah sedih sebab tak perform dengan elok dalam OSCA

Comments

Popular posts from this blog

I used to love methadone dispensing slot

Cara cara melanjutkan pelajaran dalam bidang farmasi diluar negara