Posts

Showing posts from April, 2012

mabrur dan kotor

Image
hurm..kali ni nak tulis pasal apa eh. mungkin aku nak sentuh dua benda.

umrah mabrur
sepanjang perjalanan nak balik tu banyak tazkirah tentang bagaimna kita nak tahu umrah kita ni mabrur ke tak. ia dengan tengok diri kita sendiri selepas pulang daripada umrah tu. then aku jadi sangat berhati hati dan sangat paranoid kalau aku kembali kepada habit habit aku yang lama tu. bila aku cakap pasal habit ia bermakna satu perlakuan yang sudah sebati dengan diri aku yang sangat susah nak diubah. ia seperti dah siprogramme dalam otak aku. aku tak berapa risau sangat sebenarnya kalau waktu aku sedar ni. sebab aku rasa aku boleh lagi kawal diri kalau aku boleh guna otak aku. time time yang aku risau macam time yang aku tak boleh kawal otak aku. for example, time aku baru bangun daripada tidur. otak separa sedar aku bekerja dengan sangat kuat. aku tak boleh pun kawal diri aku untuk tak tidur balik lepas bangun bila terdengar jam. maybe tu la salah aku , dah terdidik jiwa untuk tidur lepas tutup jam…

mekah al mukarramah

Image
dah 2 hari kaki ini meninggalkan bumi haramain. saat kaki meninggalkan bumi haramain mekah al mukarramah dan bergerak ke madinah al-munawaarah pun dah terasa rindu inikan pula meninggalkan kedua-dua bumi haramain. Allah~ perjalanan umrah dan ziarah yang bermula pada hari jumaat dan berakhir pada hari jummat tu benar benar merupakan manifestasi antara saya dan Allah SWT. benar kata seorang akhi tatkala ada selingan tazkirah atas bas. "setiap apa yang berlaku kat bumi haramain ini adalah perkara perkara yang sering terjadi semasa kita diluar haramaian. cuma antara sedar atau tak ja. bila berada di sini, Allah magnifykan masalah kita tu. jadi ni lah peluang kita untuk mohon doa untuk Allah bagi setiap masalah yang kita hadapi tu". jadi apabila saya encoutered apa apa kesulitan atau cabaran hatta sekecil seperti was was dengan wudhuk pun saya akan berusaha untuk mencari hikmah disebalik perkara yang terjadi. jadi meh saya coretkan antara hikmah hikmah yang mampu lagi saya ingat …