cermin

Assalamualaikum

haritu usrah, ada bincang about something ni.

seorang mukmin adalah cermin kepada mukmin yang lain. (lebih kurang macam tu lah) so benda ni bermain main dalam fikiran aku.

bila fikir fikir balik, BETULLAH! perasaan tak kita selalu bedoa. not kita lah..aku selalu berdoa. ya Allah kau tunjukkahlah aku jalan yang benarn dan mati dalam keadaan beriman dan husnul khatimah.

jadi i guess, Allah hadirkan orang di sekeliling kita sebagai cerminan untuk kita. contoh, kalau kita nampak. orang tu tak bangun solat subuh. bukan hak kita nak cerca orang tu. tapi lebih kepada check diri sendiri

bagaimana solat subuh kita?
awal ka atau subuh gajah?
bagaimana solat 2 rakaat sebelum subuh yang lebih berat dari dunia dan seisinya?
bagaimana khusyuk solat kita
bagaimana tajwid al-fatihah kita?

and many more.

dan benda ni sangat famous dalam soal jodoh. perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan perempuan yang tak baik untuk yang seumpamanya.

jadilah kan.

aku ada satu soalan, kalau kita jumpa orang yang kita tak berapa suka satu sikap dia dan rasa Allah pun tak suka sikap tu, mestikah kita teruskan dengan dia or just angkat kaki, kemas tempat dan bergerak pantas menuju ke negara lain. ?

dalam otak terfikir-fikir, atau mungkin Allah nak kita ubah something dalam diri sendiri. or macam mana??

mungkin kena pergi cari murabbi or sheikh zane untuk explain pasal ni..

Comments

Popular posts from this blog

I used to love methadone dispensing slot

Cara cara melanjutkan pelajaran dalam bidang farmasi diluar negara