Posts

Showing posts from January, 2013

ferroro rocher

Image
apakah yang lebih menenangkan selain daripada apabila kau bangun pagi dan nampak sebekas ferorro rocher di sebelah kau.



itu aku.

dulu aku pernah cakap thorntons is the most sedap one in this world and i used to hate ferrero rocher before.  aku tak tahu kenapa orang boleh beli coklat tu. dah lah mahal pastu tak sedap. aku rasa sangat pelik. tahap kepelikan aku macam pelik bila makan ais krim time winter.

tapi

hidup ini bukan kita yang pegang. kita tak da kuasa satu pun. bak kata orang ..tak da kebetulan dalam hidup ini. sekarang ferrero rocher dah jadi macam cahaya yang datang dalam masa tengah blackout dalam hidup aku. aku tak pernah menyangka bahawa pandangan aku pada coklat yang dibalut dengan pembalut keeemasan itu berubah 360 degrees sebegitu rupa. kadang kadang aku pun fikir..macam mana sekarang aku boleh suka giler dekat kau tapi dulu aku pandang kau sebelah mata pun tak.

aku berfikir. dan berfikir.

dan aku dapat jawapan.

hati. Allah bolak balikkan. aku selalu bongkak dulu kata …

masam manis dosa

semalam tengah tengah sibuk siapkan trip untuk winter trip kali ini sambil pasang radio

ada seorang pendengar tu bertanyakan soalan

"ustaz macam mana kita nak bagi rasa dosa itu masam masam ja, bukan manis atau masam masam manis?"

and penerangan ustaz tu lebih kurang begini, peringkat awal ini, kita tak nak lakukan dosa bukan kerana dosa tu dah jadi masam kepada kita, tapi hakikatnya dosa itu masih lagi manis. cumanya.. kita lebih takutkan Allah. kita patuh pada perintahNYA. jadi sangat penting untuk kita jauhkan diri daripada sumber yang boleh mengingatkan kita kepada kemanisan dosa dosa itu.

jadi ustaz. terima kasih!

hakikatnya begitu, neraka itu masih dipagari oleh perkara perkara yang manusia suka manakala syurga itu dipagari dengan kepahitan pengorbanan. semoga terus beristiqamah mengerjar hidayahMU. amin