[SPAIN]: hari kedua

keesokkannya.

kami pun bangun dan siap siap terus check out daripada feels hostel tu. dari teruskan perjalanan kami ke destinasi ke dua, iaitu. cordoba. kiranya kami berada di malaga hanya semalam dan untuk tidur dan keesokkan pagi terus ke cordoba. kami ambil bas ke station bus malaga tu.

kenapa ke cordoba dulu?
sebab pada hemat kami, kami nak pergi bahagian paling jauh dulu. kalau tengok peta. cordoba ni tempat yang agak atas la jugak daripada malaga. so kami decide kita pergi jauh dulu. dan nanti akan semakin dekat dekat dan dekat bila nak balik ke airport nanti.



so kalau tengok peta di atas. sekarang kita berada di malaga. lepas tu naik bas ke cordoba. sampai di station bas cordoba, kitaorang beli tiket. tiket boleh dibeli ondaspot di kaunter. bahasa? rasanya tak da bahasa inggeris, cumanya kita boleh faham la signboard yang ditulis tu sebab bahasa orang sepanyol macam boleh diagak sikit sikit.

stesen bas malaga

stesen bas malaga
Cordoba

lepas sampai di perhentian bas cordoba, kami terus keluar dan pergi cari teksi. hehe. takut pisang berbuah dua kali atau insiden di malaga semalam berulang lagi. hehe. jadi alhamdulilllah, tunjuk nama hotel terus driver teksi tu bawak kami ke sana. sampai kat hotel teruja lah jugak. sebab kat tepi jalan jalan tu penuh pokok oren/limau/sunkist tu. mungkin sebab semalam gelap, jadi kami tak berapa perasan sangat banyaknya pokok pokok limau tu kat tepi tepi jalan di spain jadi bila dah sampai kat cordoba ni dalam waktu tengahari macam tu. memang bestlah dan teruja. tapi apa apa pun. lepas check in bilik hotel. alhamdulillah. hotel boleh diclassifykan sebagai 4 bintang lah jugak kalau ikut standard. tapi kalu ikut kitaorang yang miskin ni, memang berpatutan lah dan boleh diberi 10 bintangss. hehe..lepas check in, kami siap siap dan solat. rancangnya nak pergi tengok kat mana letaknya mezquita ni. sebab esok kami akan melawat ke mezquita. jadi hari ni, plannya hanya melawat tempat tempat menarik sekitar cordoba.



Habislah semua tempat tempat sekitar mezquita tu kami melawat. semua tempat tempat tu just walking distance ja with each other. so kami sempat ke. roman bridge, al-cazar, roman bridge waktu malam. kami tak ke medinat az-zahra sebab hari kami nak pergi tu, tempat tu tutup dan terletak kat tempat yang agak jauh which is not walking distance. (kena amik bas) jadi. sekadar berjalan jalan sekitar kawasan yang boleh dipergi sahajalah.


nak check in hotel maestre, cordoba


laluan di sepanjang sungai ke roman bridge

Al-cazar


Roman bridge



Mezquita di waktu malam

Al-cazar




makan tengahari kami makan di kedai kebab halal dekat dengan mezquita. kalau tengok spain ni, memang rasa macam tak da orang islam hidup dah kat sini. tapi berpandukan apps di smartphone dan google maps. alhamdullah. kami dapat mengisi perut dengan nasi dan ayam yang halal. takbir!! :D

Lunch di kedai kebab halal

nasi beriyani di Cordoba


so apps yang patut ada dalam phone korang kalau korang muslim adalah



dan Google Map App


Comments

Popular posts from this blog

I used to love methadone dispensing slot

Cara cara melanjutkan pelajaran dalam bidang farmasi diluar negara