Posts

Showing posts from August, 2013

turki: sebulan pertama disini

sebulan yang pertama agak sukar bagi aku.
ibarat kau baru nak pindah masuk asrama baru...kau kena adapt dengan cepat.

aku sampai sini, aku tak tahu langsung atau bayangkan orang turki tidak tahu berbahasa inggeris.

negara mereka tak pernah dijajah. memang patut lah kan diorang tak belajar bahasa asing. what for?. dan komunikasi adalah medium yang paling penting untuk bagi kau tak homesick. so ko boleh bayangkan lah macam mana homesick nya aku. biasalah. macam orang baru nak masuk asrama.

tapi macam mana aku dulu ambil masa untuk sesuaikan diri dengan kehidupan berasrama begitulah aku bersabar menyesuaikan diri aku dengan baru di negara orang. aku cuba bersabar dan bertahan.

keadaan di asrama yidirim biyazid bagi aku agak selesa. Faktor itu mungkin membantu aku untuk bertahan, cuma pengangkutan yang perlu aku gunakan untuk berulang alik daripada Tandagon ke Yildirim Biyazid bagi aku sangat menguji kesabaran dan ketenangan mental. aku perlu berulang alik dengan menaiki dolmus; sejenis k…

Kenapa Turki?

" You have to be careful whenever you want to cross the road ", kata Onur, pegawai erasmus yang ditugaskan untuk mengambil kami berdua di Asrama Yildirim Beyazid untuk berjumpa dengan Prof. Sibel sambil membawa keretanya menelusuri kotaraya Ankara.
kami difahamkan, pemandu di Ankara jarang sekali akan memberi laluan atau bersimpati kepada pejalan kaki. Pejalan kaki yang harus sentiasa berhati berhati semasa mahu melintas. Jadi apabila setiap kali mahu melintas jalan besar, fuh..fokus aku berada pada tahap tertinggi.
sampai sahaja di Universiti Ankara, kami dibawa masuk berjumpa dengan Prof. Sibel yang sememangnya sedang menunggu kedatangan kami. soalan yang pertama diajukan oleh Prof. Sibel.
" Why do you want to come to Turkey?" 
oh dalam hati, betubi-tubi jawapan aku berikan. Tapi bak kata abah, orang kita tak kenal ni kena tengok dulu. Jadi seperti biasa aku berkira kira jawapan mana paling selamat untuk aku berikan.
"Actually I always want to go to Turkey&q…

tiada lagi melodi buatan manusia

I have made a promise with you kan I want to write more :)

so aku ada dengar lah ceramah ni, yahudi ni nak memusnahkan umat Islam melalui tiga cara. (nak huraian, sila berjumpa aku face to face)

1. muzik
2.sukan
3.makanan

so dalam diri aku ni, aku macam dapat rasakan..betul lah apa ustaz ni cakap...so aku try la untuk kurangkan mendengar muzik dengan sengaja. dengan sengaja bermaksud..aku pi youtube dan dengar lagu. aku clear semua history aku kat youtube so suggested video tak da langsung lagu lagu.

tapi alkisahnya, aku ni bukanlah dengar lagu 24 jam..cuma aku akan search lagu bila aku rasa nak dengar. tapi aku nekad lah jugak. aku tak nak dengar muzik dah hatta nasyid sekalipun. huhu

aku rasa ni dah nak dekat 5 hari dah. aku dapat rasa suatu energy positif dalam badan aku. and bila kawan aku pasang lagu kuat kuat aku rasa lain macam. macam satu badan menggeletar tak selesa.

pelik kan?

sekarang aku dah biasa tak dengar lagu. so aku rasa betul lah apa ustaz tu cakap..alhamdulillah. i …

blogspot jugak

aku dah cuba macam macam writing space kat online..tapi bagi aku paling the best adalah blogspot jugak. hehe. so here I come again. kali ni azam. nak tulis panjang panjang sikit. best jugak bila aku baca balik tulisan aku yang dulu dulu. macam amaze la jugak, macam mana aku boleh tulis macam tu. so untuk bagi kenangan pada diri sendiri, aku berjanji untuk jadi lebih rajin menulis. ok :)

see you soon orenkopi later.

Solah

i think the reason for all the chaotic things happen around me and i am not happy and satisfied with my own life is

I prayed with no proper ethique

astargfirullahalazim T.T

LET ME START AGAIN