Posts

Showing posts from 2015

I is sad

Allahu akbarBeratnya fikirankuI'm so sad 😢

Diet

Image
Assalamualaikum
Bismillahirahminirrahim

cewahh..nak tulis siapada bismillah lagi ni.. hehe...Antara azam maal hijarah aku aku nak turunkan berat. Sob Sob...

Berat aku macam dipam pam..tapiaku makan macam biasa je sebenarnya. tak dak buat apa apa pun.. Tapi mak aku cakap tak buat apa apa tu la yang jadi makin besar...










PRP: Last Rotation

PRP tu apa? tu soalan aku selamat habis studi farmasi dan pulang ke Malaysia kesian kan? Aku tak tahu langsung camna sistem nak jadi ahli farmasi kat malaysia ni, Drug Act 1952 tu janganlah cakap, dengar pun tak pernah..huhu (Bz tamatkan studi kat negeri orang dulu. hehe)
Secara ringkas, setiap lepas ijazah dalam bidang farmasi diwajibkan PRP (Provisional Registered Pharmaicst) selama setahun sebelum layak digelar FRP (Fully registered Pharmacy)
Selama setahun tu PRP kena pi 9 rotation dan setiap rotation ada logbook yang disediakan oleh bahagian farmasi. Tak dilupakan wajib lulus Law Test yang Malaysia punya..
Dan sekarang sekarang.. aku kat rotation yang last skali iaitu STOR :)


Doakan aku dapat habiskan PRP. InsyaAllah teringin jugak nak bergelar FRP. Tapi harapkan FRP yang sentiasa improvekan diri sendiri, reti buat kerja, dapat jaga patient dengan baik dan dapat sabar dalam beri tunjuk ajar kepada PRP yang baru...

Cara cara melanjutkan pelajaran dalam bidang farmasi diluar negara

AssalamualaikumTajuk panjang tak ingat...
tapi disebabkan rakan aku...kata dia telah merefer blog aku untuk sesapa nak sambung farmasi diluar negara...aku tuliskan lah juga sikit sikit sebab aku tengok traffic banyak mai dari blog dia..tapi blog aku rasanya tak penah cerita gi pasai bab ni.. ..macam mana aku mampu sambung belajar di UK amik farmasi dengan biasiswa kerajaan..nak harapkan duit mak ayah..aku orangnya biasa biasa aja...alhamdulillahSo adik adik (tukar mood sket)..jemputlah baca...tak faham boleh tanya....ScholarshipTime akak dulu, pelajar hanya boleh pilih salah satu scholarship (scholar) antara JPA dan mara sahaja..Jadi klo dah pilih JPA tak boleh pilih MARA...Jadi dah aik kita nak futher study oversea in pharmacy..wajib la kita pilih jpa sebab mara xda hantar pharmacy ke oversea..FarmasiBila dah choose..dekat borang tu ada bidang apa..jadi cepat cepat tick pharmacist ok. Kenapa farmasi? Boleh nak listkan panjang panjang...tapi antara sebab yg boleh kuatkan firasat korg …

praakk praakk

Image
putus cinta

aku baru break semalam.
Macam budan budak kan. Umur dah 25 tapi masih nak main break break..huhu
Tpi aku tak main main tau..
Tu cinta pertama, jadi 1st time aku break ngan orang..huhu
Tapi withdrawal symptoms epic giler sekarang
Rasa rindu mengebu gebu
(Kalau dia baca ni habis la aku...malu..hehe)

Tapi apapun kita dah break
Aku doakan dia baik baik sahaja
Walaupun aku tak tahu dia akan doakan yang sama ke tak ngan aku

Dah hampir setahun kan tak update blog.
Ada cerita sedih nak mampus sket baru rasa nak update blog ni..

Mungkin nanti dah free free ni...
boleh lah aku update blog selalu
bagi menghilangkan rasa sunyi aku ni

ok dah!
Nah abang, lagu last. Terima kasih kerana selalu buat diri ini bahagia. Take care ok :)