Posts

Showing posts from 2018

Sedih

Tak tahu kenapa aku macam kalau duduk sorang sorang aku macam tak happy
Tak boleh nak senyum
Difinitely need to find a good reason to smile

Habid

Image
Aku kenal dengan Habid saat dunia ni aku rasa gelap sangat. Habid ni hadir saat hati aku tengah sedih, hati aku tengah confuse dan hati aku tengah berusaha mencari Allah.

Perkenalan dengan Habid masa tu pun mulanya melalui Husna.

Husna cakap Habid nak jumpa...Aku ni kebetulan ada kenduri saudara aku kat Baling haritu. Macammana nak jumpa nya. Dengan nak kerja, nak pergi kenduri kat baling yang jem sebab time raya haji haritu. Muka mesti sememeh penat punya.

Tapi berkat kesungguhan diorang nak jumpa aku ni..hahaha...aku gagahkan diri la drive pergi balik Baling, lepas tu balik singgah mandi sekejap baru pi jumpa depa ni. Kalut-kalut masa tu, aku hanya sempat grab jubah hitam yang aku bawak pi umrah dan tudung bawal cotton warna koko.

Sejak tu, aku mula la rasa macam ada interest bunga bunga dengan Habid ni, sebab dia macam put effort la nak berbual dengan aku yang macam kayu tu. Kalau ikut aku, rasa macam nak balik terus ja lepas bertentang mata tu. Malu ya amat....Ye la, aku rasa dia…

Cik, anak saya ada datang tak harini?

" Nama apa? " " Azli Cik." " Ok, duduk "
Entah kenapa terasa ramai hari ni klien methadone, padahal ini bukan kali pertama aku menggantikan tugas rakan sekerja ku untuk tugasan ini. 
Tugas mendispen methadone kepada klien. 
Rakan ku, Amir. Pegawai Methadone cuti seminggu katanya mahu pergi ke India bercuti honeymoon.
Sesi pendispensan methadone kepada pesakit berlaku biasa dalam waktu yang ditetapkan. Cumanya kali ini aku rasa lain sikit apabila mendispen methadone kepada klien yang satu itu. Azli.
Selepas mendispen methadone, jadual biasa pegawai farmasi di klinik aku akan ke meja kaunter pendispensan ubat untuk pesakit luar. Sedang rancak aku mendispen ubat kepada pesakit. Seorang wanita  bertudung labuh berusia lingkungan 50 an datang ke kaunter pendispensan ubat sambil memegang buku pengenalan methadone.
'Tak pernah nampak pun mak cik ni, kenapa dia pegang buku yang ada nama Azli tu', getus hati kecil ku.
" Cik, mak cik nak tanya. Anak m…